Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Wiki Belgium and the Netherlands: Public Charging infrastructure

This site may earn commission on affiliate links.
Eens met Merijn! Als er op meerdere plekken laag geladen kan worden (of zelfs tussen de 3.5-7 'draadloos') dan zou dat zeker geen slehte deal zijn. Zo'n 6-8 uur laden tijdens werktijd en 's nachts thuis. Mocht je dan een keer verder moeten/willen/etc. dan pak je de 11kW+ op de hoek of een FastNed/etc./SuC. Er zit hier trouwens een FN dichtbij, alleen huis<->FN is bijna 35km door ligging :)
De betalen per tijd, hoewel fair, gaat uiteindelijk ergernis of hoge kosten opleveren. Anyways, eerst de auto maar eens :)
 
Voor de toekomst voorzie ik (uiteraard) op nummer 1 het thuisladen, wat ook minimaal 11 Kw zal zijn of waarschijnlijk op den duur 16/17 Kw. Gewoon omdat de auto dan weer snel beschikbaar is. Niemand wil zijn auto langer dan nodig immobiliseren.

Zo zal men ook niet accepteren dat de auto, met een langzaam paaltje, een halve dag of langer, niet serieus bruikbaar zal zijn.

Eerder verwacht ik hetzelfde patroon als nu, één keer in de paar dagen naar een snellaadstation om dan weer tot zeg 80% bij te laden terwijl men een boodschap doet, de hond laat wandelen (die ook zijn boodschap doet) of noem maar op. Daarna heeft men er geen omkijken meer naar, kan men overal parkeren, net als nu met de ICE.
Wellicht zie ik dat teveel uit mijn eigen situatie, maar ik zie geen enkel probleem met traag laden. Is het nu op de oprit of een parkeerplek in de buurt, mijn wagen staat daar veelal van 8 uur 's avonds tot 7 uur 's morgen. Telkens gedurende de nacht bijladen tot 90% en je kan de volgende dag overal heen. Opladen aan de supermarkt of sportschool, dat vind ik nogal sukkelen en gaat niemand voor kiezen als je het gemak van een ICE gewoon bent.
(uiteraard is extreem snel laden altijd leuker, maar het gaat natuurlijk om kosten/baten)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Carl
Ik denk niet dat ons net het aankan om straks een miljoen FEV's (of hoeveel het er ook gaan zijn, veel hopelijk) dagelijks even op 16kW vol te schudden, en ja die krengen worden natuurlijk allemaal tegelijkertijd aangesloten want mensen zijn kuddedieren.
We zullen ongetwijfeld naar een slim systeem moeten dat de auto's 's nachts voldruppelt, ofwel een systeem waarin die 16kW in blokken tijd over meerdere auto's wordt verdeeld (evt met beloning/boete systeem). Auto's worden tenslotte gemiddeld maar een uurtje per dag gebruikt dus het hoeft echt geen probleem te zijn.
Je moet dan inderdaad wel een boel stopcontacten installeren, maar er ligt nu ook al een boel infra in de straten, nog een keertje die straat open en dicht is het probleem niet.
Nu nog een goed draadloos oplaadsysteem en we hoeven niet eens paaltjes op de stoep te hebben.

Het alternatief is om enorme energieopslag in elke wijk of bij elk laadplein te hebben om dat hoge vermogen op piektijden te kunnen leveren... Het is de vraag wat duurder is (en dat hangt ook weer af van wie die kosten betaalt... de gemeente die graag overal paaltjes zet om zijn inwoners in schonere auto's te krijgen vs de netwerkbeheerder of commerciele snellaad uitbater die enorme opslag moet financieren).
De tijd zal het leren... :)
 
Met een goed geregeld grid kan de vraag worden gestuurd door een prijsmechanisme. Als je om 18.00 wil opladen, prima, maar dan kost het je 0,30 ct per kWu. Wil je de laagste prijs, dan zal je auto mogelijk pas om 02.00 uur gaan laden.
Als er overdag veel zonnestroom is, dan zou de prijs wel eens 0,00 cent per kWu kunnen zijn. Degenen die dan kunnen laden helpen mee aan het balancen van het net.
 
  • Like
Reactions: robertvg
In voorgaande discussie mis ik de zelf rijdende en ladende auto. Wat verder weg in de tijd misschien, maar waarom zou je straks je auto niet gewoon achterlaten bij een parkeerterrein - een systeem zorgt er voor dat de auto een plek krijgt, indien je dat wenst met een laadpunt. Accu wordt geleden en daarna rijdt de auto zo nodig naar een plek zonder laadpunt. Dat alles gestuurd door een aantal variabelen - hoe snel je weg wilt kunnen, hoe leg je accu is, hoeveel je wilt betalen, hoe snel je kunt laden etc etc. Niet overal in de straat, maar parkeergarages, op je werk (zeker grootschaliger parkeerplekken) etc. Auto's staan gemiddeld immers 96% van de tijd stil.
 
Als early adopters hebben wij ons ook de perikelen die daarmee samenhangen eigen gemaakt en denken we vanuit die situatie verder en identificeren we ons zelfs met energieleveranciers/netwerken. De toekomstige EV'er krijgt daar niets van mee. Het zal net zijn als wanneer ik een flesje water wil vullen. Ik draai de kraan open, vul het flesje, dop er op en verder lopen. Wat nu als iemand tegen mij zegt: Kom over een uurtje maar terug, we druppelen hem vol?" Onzin natuurlijk maar dat gevoel zal een toekomstige EV'er hebben als hij dan eindelijk zijn auto heeft, die AC kan laden met 17 Kw en bij SuC's 180 Kw.
En wat is nu eigenlijk het probleem? Een toename van het aantal EV's zal ongetwijfeld de stroomvraag flink doen toenemen. Nou ja, daar ben je netwerkbeheerder voor. En moet die nu wakker liggen? Ik denk het niet.

Per 24 uur zal er een (flink) hoger aantal kWh worden afgenomen dan nu. Omdat het om een groot aantal afnemers gaat, die elk hun eigen patroon zullen hebben, kun je al stellen dat door de wet van de grote getallen de spreiding over die 24 uur er van nature zal zijn. Je ziet nu ook na werktijd een lichte toename van het aantal auto's bij tankstations, maar eigenlijk is daar de hele dag aanloop. Welk gecompliceerd maar oh zo slim systeem ook zal niets veranderen aan het aantal kWh dat nodig is. We zijn veel minder kuddedier dan we denken. Allen in de pauze van de voetbalwedstrijd als half Nederland ineens naar de WC gaat. En dat hebben waterleidingbedrijven ook opgelost.

Wat wij op de weg dagelijks tegenkomen is maar een beperkt deel van het aantal auto's voornamelijk dan nog de zakelijke rijder. Veel van hen vallen ook in de categorie dat ze thuis een oprit hebben (niet iedereen, Merijn is daar een voorbeeld van, maar hoeveel van ons zitten in de situatie van Merijn?) en daarnaast zijn ze met een missie op weg en zullen in de loop van de dag enkele malen op een bestemming verblijven (tenzij ze pakjes bezorgen). Deze groep zal geen enkele probleem hebben want thuis kan men laden en straks op die lokatie en onderweg op een bijna ontelbaar aantal plaatsen simpelweg door te parkeren, de stekker van de lader te pakken en in te pluggen. Daarnaast zijn er nog de SuC's en het Fastned netwerk dat hopelijk in 2018, als er echt noemenswaardig EV's bij gaan komen, op het aantal van 200 stations zal zijn gekomen.

Nogmaals, wij kunnen beredeneren dat het best kan om over het laden 20 uur te doen (20 x 12 is 360 km) maar dat wordt gewoon niet gepikt straks en het is ook niet eens nodig.

Waar we nu mank aan gaan is een overdaad aan "innovaties", allerlei instanties die aan de Ev'er willen gaan verdienen en het gebrek aan toekomstvisie. Dure onderzoeken die allerlei oplossingen (of liever gezegd problemen) aandragen waarbij stelselmatig voorbij wordt gegaan aan wat de automobilist wil, als hij dan eindelijk een EV gaat overwegen.

Het is een feit dat de gemiddelde auto de meeste tijd stil staat en in theorie kan die dan druppelsgewijs geladen worden. Net zo legitiem als de stelling dat drie kwart van de automobilisten nu in een Leaf, Zoe of I3 kan rijden omdat ze per dag minder kilometers maken dan de range van de auto. En deze auto's kosten minder dan de helft van een Tesla. Toch kun je niet echt zeggen dat deze auto's ook maar een begin van een succes laten zien. In vergelijking met de ICE's is het aantal gewoon te verwaarlozen. Waarom? Omdat men tussen de oren een pakket van eisen heeft waaraan voldaan moet worden voordat men in die auto wil stappen. Toevallig vervult Tesla de meeste van die eisen en wordt, ondanks de enorm hoge prijs goed verkocht en in de meeste gevallen aan mensen die er zelfs een premium prijs voor over hebben. Dat moet te denken geven.

Terug naar de auto's. De meeste auto's rijden, dat is eenvoudig statistisch een feit, maar weinig kilometers. Neem een privérijder die de auto gebruikt voor boodschappen, kinderen naar school brengen, of woon-werkverkeer, die gaat nu één keer per week naar de pomp. Heeft hij straks zijn EV (anno 2018) dan zal dat niet veranderen. Het voordeel ten opzichte van de pomp is dat hij nu in de loop van de dag naar Albert Heijn, om maar wat te noemen, gaat, "plug and charge" aankoppelt en met 70 km erbij weer terug gaat. Heel veel van deze rijders, die nu de woongebieden in de steden vol parkeren hebben dit patroon. Daarvoor hoeft echt niet langs de stoepranden een woud aan paaltjes neergezet te worden. Dat is namelijk een misvatting die ons, en dus ook mij, veel geld gaat kosten.

Parkeerterreinen bij plaatsen waar men wat langer verblijft kunnen best straks een groot aantal van die laders hebben. Die kunnen universeel zijn, een beetje als (maar dan valt er weer een groep over mij heen) de Destination Charger (met hoofdletter) met een Type 2 stekker. Vooral dus op plaatsen waar men moet zijn om "iets te doen" en niet omdat men moet laden en dan gaat wachten bij de auto.

Dat laatste kan ook. Laat Fastned dan binnen elke stad een aantal "urban" stations neerzetten waar je terecht kunt om, met weer een universele stekker in te pluggen als je bijvoorbeeld onverwacht weg moet en niet genoeg in je batterij hebt. Die laden dan ook met meer dan 100 Kw en als je echt wilt reizen heb je op de lokaties langs de snelwegen de Fastned Stations en natuurlijk de SuC's. Nu worden deze veel bezocht omdat er in de regio niet veel aanbod is maar als dat verandert zal ook de toeloop naar de SuC zich stabiliseren. De ligging aan de doorgaande snelwegen is er niet voor niets.

Hoe zit het nu met het netwerk? Als we vooruit kijken, en eigenlijk moeten we dat, dan weten we dat over een paar jaar de nu al ingezette trend van macro naar micro zich heeft voortgezet. De combinatie van zonnestroom en opslag in, ik heb gewoon zo genoemd , Powerpacks betekent dat veel lokaties bijna voor zichzelf zorgen danwel dat het "net" alleen maar een beperkte, maar constante, stroom hoeft aan te leveren en dat het daardoor mogelijk is dat de powerpacks zich laden en dan snel afgeven en daarna, als de auto weg is, weer kan bijladen, wat best langer mag duren. De verwachting is dat een powerpack dat nu nog 20k kost voor 100 kWh ook steeds goedkoper zal worden.
Zo zal elke lokatie zichzelf optimaal kunnen inrichten. De kosten daarvan zullen een fractie zijn van alle andere maatregelen en daarnaast strijk je de klant niet tegen de haren in met allerlei tariefgedoe.
Daarnaast kan er bij elke lokatie nog wel een max-load voorziening komen die,a ls dan iedereen tegelijk daar komt, de beschikbare stroom wat verdeelt, zoals nu ook de SuC doet.

Ik denk dat op hoog niveau eens gepraat moet worden met de energiespecialisten van Tesla want die hebben dit masterplan allang uitgedacht (maar communiceren er helaas wat weinig over). Maar men zal bang zijn omdat men de eigen koninkrijkjes en belangen heeft danwel markten ziet.

Ik trek een beetje van leer, dat zien jullie wel door de vingers, maar deze materie is zo belangrijk dat een verkeerde aanpak een enorm negatief effect heeft op de aanvaarding van de EV straks.
 
Last edited:
...veel woorden...
Ik ben van mening dat de gewone mens zich prima kan aanpassen aan een nieuwe situatie.
Als het langzaam voldruppelen hem een substantieel financieel voordeel oplevert (een 100€ in de maand bijv.) t.o.v. bij een duurdere snellaadpaal, en/of t.o.v. veel duurdere benzine, dan kiest ie er snel voor. We pluggen ook allemaal vrolijk onze telefoons en laptops in 's avonds, niets nieuws onder de zon.
Tel daarbij de veel betere en makkelijkere rijervaring van een elektrische auto, en diegenen die er aan proeven willen niet meer terug.
Voorlopig kunnen ze de EV's niet snel genoeg bouwen en is de vraag ondanks de ongemakken veel groter dan het aanbod (voor een fatsoenlijke EV zoals een Tesla).
Daarnaast denk ik dat het qua gemak een stuk beter is om je auto volgeladen aan een (traag) paaltje te hebben staan dan om er iedere keer een uur aan een snellaadpaal te gaan wachten of plannen, om vervolgens 'm daar weer weg te moeten halen.
En dan de kosten van al die paaltjes... Wat kost dat, 1000 euro per auto eenmalig?
 
Ik ben van mening dat de gewone mens zich prima kan aanpassen aan een nieuwe situatie.
Als het langzaam voldruppelen hem een substantieel financieel voordeel oplevert (een 100€ in de maand bijv.) t.o.v. bij een duurdere snellaadpaal, en/of t.o.v. veel duurdere benzine, dan kiest ie er snel voor. We pluggen ook allemaal vrolijk onze telefoons en laptops in 's avonds, niets nieuws onder de zon.
Tel daarbij de veel betere en makkelijkere rijervaring van een elektrische auto, en diegenen die er aan proeven willen niet meer terug.
Voorlopig kunnen ze de EV's niet snel genoeg bouwen en is de vraag ondanks de ongemakken veel groter dan het aanbod (voor een fatsoenlijke EV zoals een Tesla).
Daarnaast denk ik dat het qua gemak een stuk beter is om je auto volgeladen aan een (traag) paaltje te hebben staan dan om er iedere keer een uur aan een snellaadpaal te gaan wachten of plannen, om vervolgens 'm daar weer weg te moeten halen.
En dan de kosten van al die paaltjes... Wat kost dat, 1000 euro per auto eenmalig?

Waarom zal het hem een voordeel moeten opleveren? Dat betekent in feite dat hij gewoon teveel betaalt. Ik denk dat je de kern mist. Om honderd euro te kunnen besparen moet je die eerst natuurlijk uitgeven. Bij een stroomprijs straks (met gecorrigeerde belasting van < 20 ct per kWh) moet hij 500 kWh verbruiken ofwel 2.500 tot 3.000 km per maand rijden. De meesten halen dat niet dus een eventueel financieel voordeel is marginaal. En, ja soms wat meer woorden maar het is belangrijk, daarnaast is deze zin "dan om er iedere keer een uur aan een snellaadpaal te gaan wachten of plannen, om vervolgens 'm daar weer weg te moeten halen." onzin want dat doet men nooit. Maar men gaat wel boodschappen doen etc. en als we daar op focussen zijn we enerzijds veel goedkoper uit want die paaltjes met 17 kW kosten nauwelijks meer en de EV rijder heeft 0 minuten tijdverlies.
 
Last edited:
Een stadsbewoner (en dat zijn er nogal wat in Nederland) gebruikt de auto doorgaans alleen voor woon-werk en voor familiebezoek. Alle andere dingen (boodschappen, theater, uit eten etc.) worden met de fiets of te voet gedaan. Dat betekent dat je niet even handig kunt bijladen terwijl je toch wat anders aan het doen bent.
Daarnaast zijn er twee belangrijke aspecten: prijs en gemak.

Gemak
Als ik altijd overal kan inpluggen en nooit hoef na te denken over wanneer ik waar ga laden, is dat een enorm voordeel (ook ten opzichte van een ICE). Daarnaast zijn er supersnelle DC laders (liefst 200+ kW) nodig voor wanneer je langere afstanden aflegt of incidenteel direct weer weg moet na je werk bijvoorbeeld. Voor degenen die wel naar supermarkt of restaurant gaan, is het natuurlijk handig als daar ook laadpalen staan. Maar het is én én, niet of of.

Prijs
Voor de grote massa EV rijders die gaat komen zal de kWh prijs erg belangrijk zijn. Mensen betalen makkelijk veel voor de aanschaf van een auto, maar rijden graag om voor het goedkoopste tankstation of bouwen een lpg installatie in, omdat dat een paar honderd euro voordeel oplevert op jaarbasis. Dat is misschien niet altijd rationeel, maar werkt psychologisch blijkbaar zo.
Ik kan me niet voorstellen dat snellaadstations of complexere laadhubs etc. voordeligere kWh's kunnen leveren dan een simpel 3,6 kW punt. Ook al wil ik me als doorsnee EV rijder niet verdiepen in de problemen van laadpaalexploitanten of netbeheerders, ik kijk wel naar de kWh prijs waarin netverzwaring, onderhoud of technische innovaties verrekend worden.
 
  • Like
Reactions: Steven and HWS
1)Een stadsbewoner (en dat zijn er nogal wat in Nederland) gebruikt de auto doorgaans alleen voor woon-werk en voor familiebezoek. Alle andere dingen (boodschappen, theater, uit eten etc.) worden met de fiets of te voet gedaan. Dat betekent dat je niet even handig kunt bijladen terwijl je toch wat anders aan het doen bent.
Daarnaast zijn er twee belangrijke aspecten: prijs en gemak.

2) Gemak
Als ik altijd overal kan inpluggen en nooit hoef na te denken over wanneer ik waar ga laden, is dat een enorm voordeel (ook ten opzichte van een ICE). Daarnaast zijn er supersnelle DC laders (liefst 200+ kW) nodig voor wanneer je langere afstanden aflegt of incidenteel direct weer weg moet na je werk bijvoorbeeld. Voor degenen die wel naar supermarkt of restaurant gaan, is het natuurlijk handig als daar ook laadpalen staan. Maar het is én én, niet of of.

3) Prijs
Voor de grote massa EV rijders die gaat komen zal de kWh prijs erg belangrijk zijn. Mensen betalen makkelijk veel voor de aanschaf van een auto, maar rijden graag om voor het goedkoopste tankstation of bouwen een lpg installatie in, omdat dat een paar honderd euro voordeel oplevert op jaarbasis. Dat is misschien niet altijd rationeel, maar werkt psychologisch blijkbaar zo.
Ik kan me niet voorstellen dat snellaadstations of complexere laadhubs etc. voordeligere kWh's kunnen leveren dan een simpel 3,6 kW punt. Ook al wil ik me als doorsnee EV rijder niet verdiepen in de problemen van laadpaalexploitanten of netbeheerders, ik kijk wel naar de kWh prijs waarin netverzwaring, onderhoud of technische innovaties verrekend worden.

Jullie zien dat ik wat tijd heb. Daarom ga ik toch even in op je punten.

1) Dat geldt zeker voor de binnensteden van alleen de grote steden. Maar dat is een gebied van hooguit een paar km in doorsnee. Kom je daarbuiten scheelt het niet zoveel. De familie die ik heb in de steden gaan gewoon met de auto de wekelijkse boodschappen doen en ook op bezoek met de auto, tenzij net in dat kleine gebiedje.

2) Je hebt een range van 350 km en rijdt per week nog niet eens dat aantal. Als je dan overal waar je dan komt zonder na te denken kunt inpluggen en laden (wat gewoon een normale kWh prijs kan zijn), dan heb je de vele druppelpaaltjes niet eens nodig. Als er bij woon-werkverkeer een voorziening is, en die zal op een gegeven moment verplicht gaan worden, is alles opgelost.

3) De prijs wordt bepaald door de kosten van de voorziening (en belasting) want stroom op zich kost een schijntje. Als je optelt wat je bespaart door niet al die paaltjes te gaan neerzetten (waarvan het maar de vraag is of ze uiteindelijk gebruikt gaan worden omdat de andere voorzieningen er sowieso gaan komen) maar op plaatsen waar mensen komen om iets te doen dezelfde paaltjes met iets meer vermogen te zetten kom je denk ik uiteindelijk veel goedkoper uit. En men hoeft niet te zoeken, lang te wachten tot hij vol is want je zal maar het idee krijgen om nog even ergens heen te gaan, en heeft doordat men de tijd die men toch ergens doorbrengt benut om te laden bijna altijd een 80% batterij zonder dat men er iets extra's voor hoeft te doen of tijd aan kwijt is.
 
Last edited:
Hans, je zou een autoboek moeten schrijven i.p.v. een autobrief! ;) Uiteindelijk zal de markt gaan bepalen of we langs de snelweg gaan laden of langs de stoep of een combinatie van beide. Persoonlijk zou ik in ieder geval liever meer geld betalen en laden voor de deur terwijl ik slaap dan dat ik langs een snelweg moet stilstaan. Ik neem aan dat iedereen die in een stad woont dat met me eens is. De tijd zal het leren welke kant het uiteindelijk op gaat.
 
  • Like
Reactions: Keezje
Ik kan me niet voorstellen dat snellaadstations of complexere laadhubs etc. voordeligere kWh's kunnen leveren dan een simpel 3,6 kW punt.

De reden waarom ik wat zie in die laadhubs is omdat je meerdere laadpalen kan aansluiten op 1 aansluiting waardoor de vaste kosten verdeeld worden over een stuk of wat laadpalen. Een laadhub van 44kW met 12 laadpalen zou dan bv 12 auto's kunnen voorzien van 3,6kW terwijl er maar vastrecht wordt betaald voor 1 44kW aansluiting. Bijkomend voordeel is dat als er minder als 12 auto's laden de overige auto's sneller kunnen gaan laden.
 
  • Informative
  • Like
Reactions: Keezje and PaulusdB
Hans, je zou een autoboek moeten schrijven i.p.v. een autobrief! ;) Uiteindelijk zal de markt gaan bepalen of we langs de snelweg gaan laden of langs de stoep of een combinatie van beide. Persoonlijk zou ik in ieder geval liever meer geld betalen en laden voor de deur terwijl ik slaap dan dat ik langs een snelweg moet stilstaan. Ik neem aan dat iedereen die in een stad woont dat met me eens is. De tijd zal het leren welke kant het uiteindelijk op gaat.

Wie weet. Maar de situatie die je nu schetst is gewoon favoriet nummer 1, ofwel het thuisladen. Het mooiste zou zijn als door infra aanpassingen men gewoon bij zijn eigen huis of straat, gegarandeerd, kan laden zonder op zoek te hoeven. Dat ben ik met je eens en dan is het echt geen wet dat dat superlangzaam hoeft te zijn.
Maar waar daar echt niet mogelijk is, moet het op een andere manier gemakkelijk worden gemaakt.
 
De reden waarom ik wat zie in die laadhubs is omdat je meerdere laadpalen kan aansluiten op 1 aansluiting waardoor de vaste kosten verdeeld worden over een stuk of wat laadpalen. Een laadhub van 44kW met 12 laadpalen zou dan bv 12 auto's kunnen voorzien van 3,6kW terwijl er maar vastrecht wordt betaald voor 1 44kW aansluiting. Bijkomend voordeel is dat als er minder als 12 auto's laden de overige auto's sneller kunnen gaan laden.

Wil men serieus iets gaan doen dan zal als eerste die vreemde vastrechtconstructie moeten worden aangepast. In het algemeen, en daar wil ik het (voor vandaag, juich niet te vroeg) bij laten moeten we deze materie driedimensionaal leren bekijken. Wijzelf zijn niet "de" automobilist want "de" automobilist bestaat niet. Ik rijd veel, de meesten hier wel denk ik, ik kan heerlijk inpandig beide EV's laden waarvan de Tesla op 11 Kw (zou echt onder geen beding op 3,7 Kw gaan laden) maar voor anderen kan dat heel anders liggen.

Ik kan me namelijk ook heel goed voorstellen dat ik, even weggedacht dat ik thuis kan laden en dat ik erg veel rijd, dus een situatie dat ik een EV heb, die voornamelijk lokaal gebruikt wordt en dat ik dan een keuze heb. Ik kan kiezen tussen een flinke bijdrage voor de realisering van een laadplek aan huis met lage laadsnelheid en het "plug and charge" gebruik maken van de, daar gaat hij weer Maurice, Destination Chargers bij de fitness (ik weet dat die in aanvraag is) waar ik een keer of twee per week kom.

Als ik daar voor mij genoeg kilometers bijlaad, en dan ook nog eens bij het winkelcentrum, dan mag van mij het gedoe in de straat achterwege blijven. Maar dat geldt dan voor een andere groep automobilisten, overigens wel een grote, dan wij. De groep die met zeg 150 km per week uit komt.
 
  • Informative
Reactions: PaulusdB
Het is niet dat ik niet geloof in snellaadstations. Voor sommige momenten zal dit best makkelijk zijn en ik zou nog bereid zijn er (extra) voor te betalen ook, want ik moet stil gaan staan om te laden ipv dat ik laad omdat ik toch al stil sta.

Die DC's zijn prettig voor plekken waar je een minstens uur of langer verblijft, helemaal als je een duolader hebt en met 22kw kan laden en als ze voorzien zijn van een vaste kabel. Dat hannessen met kabel uit en weer in de auto voor een uurtje laden is niet echt gebruiksvriendelijk. Als ik een dag op kantoor zit of de auto ergens s 'nachts parkeer vind ik dat al minder een probleem als het maar een keer of 2 per week hoeft. En 1 DC bij de sportschool voldoet ook niet, moeten er dan toch wel een stuk of 10 worden. Dat zal weer problemen, lees hoge kosten geven. Als het bij die ene blijft zal hij altijd bezet zijn vrees ik.

Ik geloof in een en en oplossing en verwerp de stoeppaaltjes daarom niet.
 
  • Like
Reactions: PaulusdB
Persoonlijk zou ik in ieder geval liever meer geld betalen en laden voor de deur terwijl ik slaap dan dat ik langs een snelweg moet stilstaan. Ik neem aan dat iedereen die in een stad woont dat met me eens is.
Dit.
En dat het waarschijnlijk goedkoper is, niet duurder. Stroom ligt al in de straat, er hoeven maar paaltjes gezet te worden en een slimme unit aan het eind van de straat die aan de paaltjes vertelt wie er aan de beurt is. In elke straat ligt 3fase dus het hoeft echt geen 3,6kW 1fase te zijn. Betaalmodel voor hoeveelheid en prioriteit. Plug je 'm 's avonds leeg aan, wil je om middernacht vol op vakantie, dan betaal je meer dan wanneer je alleen maar even af wil toppen voor 10 uur volgende dag.
Vergeten te laden/aan te melden/aan te sluiten? Op doorreis? Dan zul je een half uurtje bij een snellaadstation moeten doorbrengen...

Ik geloof in een en en oplossing en verwerp de stoeppaaltjes daarom niet.
Hoe meer keuze, hoe beter het voor iedereen is. De een is gebaat bij snelladen onderweg, de ander heeft een leven dat beter past bij 's nachts langzaam aftoppen.
Ik ben juist zo blij dat ik (bijna) nooit meer naar een tankstation of snellaadstation hoef, zelfs al kan ik het combineren met andere bezigheden (ik rij bijna nooit meer dan 250km op een dag). Het is gewoon een zorg minder en is een van de redenen om niet meer terug te willen naar ICE.
Die stoeppaaltjes voor mensen zonder oprit zal de EV acceptatie veel makkelijker maken t.o.v. de aanwezigheid van snellaadstations.
 
Nog maar even hierop aansluiten.

Resultaten van metingen van idolaad.nl, die de data van de laadpalen verwerken:
Het gedrag van langladers: 3% van de laadsessies staat meer dan 48 uur aan de laadpaal aangesloten (klinkt me zelf als erg veel).
Die zorgen samen alleen al voor 20% van de bezetting (in tijd).
Langzamere laadpalen neerzetten is volgens mij geen oplossing; dan gaan mensen hem alleen maar langer laten staan.
Voor het total benodigde vermogen is het m.i. niet zo'n probleem; met wat intelligente palen (slimmer dan wat de gemeente Amsterdam nu heeft neergezet !) en balancing is dat op te lossen.

Bekeuringen uitschrijven als iemand langer dan twee dagen aangesloten is ? Of extra kosten gaan doorrekenen ?
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    25.2 KB · Views: 46
Last edited:
Een stadsbewoner (en dat zijn er nogal wat in Nederland) gebruikt de auto doorgaans alleen voor woon-werk en voor familiebezoek. Alle andere dingen (boodschappen, theater, uit eten etc.) worden met de fiets of te voet gedaan.
Eens. Voor mij geldt dat van die fiets eerlijk gezegd niet, zeker niet v.w.b. de boodschappen, maar zelfs dan is dat allemaal toch TE incidenteel om een structureel nuttig laadmoment te kunnen geven.

Maar het is én én, niet of of.
Ik moet er ook niet aan denken dat ik elke keer als ik een boodschap ga doen er ook voor moet zorgen dat ik wat ga bijladen. Ik wil vooral van mijn huisadres òf van mijn werkplek altijd riant range hebben, en niet tussendoor nog iets moeten regelen.

Voor de grote massa EV rijders die gaat komen zal de kWh prijs erg belangrijk zijn. Mensen betalen makkelijk veel voor de aanschaf van een auto, maar (...)
Met de eerste zin ben ik het direct eens. Maar m.i. is dat juist erg belangrijk OMDAT de aanschaf van een EV beduidend meer kost. Het TCO plaatje moet evident zijn.