Results 1 to 7 of 7

Thread: FLAC music playback is skipping now, anyone have a problem?

  1. #1
    Junior Member Edgewood Dome's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Edgewood, WA
    Posts
    79

    Solved - it was my OE! FLAC music playback is skipping now, anyone have a problem?

    Prior to the last big firmware update (v4.5 to 5.8 for me) my music played fine using FLAC, now after the update to v5.8 it has little gaps or skips. The music doesn't skip forward, just a fraction of a second gap in sound every 10 seconds to sometimes a minute apart. I ripped from CD using Exact Audio Copy, compression to FLAC using external program FLAC.EXE, bit rate set to maximum available which is usually around 896kBit/s, FLAC compression set to -8 which is maximum. I'm using a Patriot Supersonic MAGNUM 128GB USB, formatted with FAT32. I've tried reformatting the USB using various allocation unit sizes from 512 to 65536 and a few in between and the skips are still there. I formatted the USB using the "Quick Format" option from a free web application called Fat32format from Ridgecrop Consultants, LTD.

    The music plays back fine on my PC and Squeezebox Touch, so I don't think the problem is with the USB or formatting, but I just don't know for sure.

    It used to play fine, now it's almost useless. Anyone else have a problem after upgrading the firmware to 5.8? Any suggestions?

    This has been solved. I'm embarrassed as an EE to say this was my fault, NOT the MS music player . I'm very carful to test everything well before posting, just missed it this time . All of the FLAC files play fine, it was a few old original WMA files out of the 4900 songs that I was playing. Go figure..
    Thanks everyone for your suggestions.
    Last edited by Edgewood Dome; 12-21-2013 at 12:19 PM. Reason: Problem solved, my error, not Tesla's.
    Standard 85 VIN P06xxx, A Battery - Quietly sipping hydro generated electrons

  2. #2
    S85 - VIN:P05130 - 3/2/13 jerry33's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Texas
    Posts
    6,688
    Quote Originally Posted by Edgewood Dome View Post
    It used to play fine, now it's almost useless. Anyone else have a problem after upgrading the firmware to 5.8? Any suggestions?
    Just the obvious. Did you reboot the display?
    1. Do not copy anything that I post outside of the TMC forum without permission.
    2. Any advice or opinions posted here are to be taken as my personal opinions only. There is no implied warranty, fitness for purpose, or official statements from any company I may have been or am affiliated with.
    3. Even the best recommendations are wrong when used inappropriately.

  3. #3
    Member roblab's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Angwin (Napa Valley) CA
    Posts
    678
    Quote Originally Posted by Edgewood Dome View Post
    Prior to the last big firmware update (v4.5 to 5.8 for me) my music played fine using FLAC, now after the update to v5.8 it has little gaps or skips. The music doesn't skip forward, just a fraction of a second gap in sound every 10 seconds to sometimes a minute apart. I ripped from CD using Exact Audio Copy, compression to FLAC using external program FLAC.EXE, bit rate set to maximum available which is usually around 896kBit/s, FLAC compression set to -8 which is maximum. I'm using a Patriot Supersonic MAGNUM 128GB USB, formatted with FAT32. I've tried reformatting the USB using various allocation unit sizes from 512 to 65536 and a few in between and the skips are still there. I formatted the USB using the "Quick Format" option from a free web application called Fat32format from Ridgecrop Consultants, LTD.

    The music plays back fine on my PC and Squeezebox Touch, so I don't think the problem is with the USB or formatting, but I just don't know for sure.

    It used to play fine, now it's almost useless. Anyone else have a problem after upgrading the firmware to 5.8? Any suggestions?
    Mine has always done that.

    It's a feature, not a defect. I guess.

  4. #4
    Junior Member Edgewood Dome's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Edgewood, WA
    Posts
    79
    jerry33 - nothing is obvious at this point and no I had not tried that, so thanks. Bad thing is, it didn't fix it. I also tried a different USB drive, no joy.

    roblab - FLAC was the one solid format up to this point. A lot of folks had this skipping problem with MP3, but converting to FLAC always fixed it. That is why I re-ripped all of my music (4,900 songs) from CD to FLAC thinking it was the best, and it was working great for several months until the last firmware update.

    As I said before, this music from the USB plays fine on my Windows7 PC, my Squeezebox Touch and previously in the MS, so I have to believe something has changed in the MS player.

    Anyone have more suggestions what I might try?
    Standard 85 VIN P06xxx, A Battery - Quietly sipping hydro generated electrons

  5. #5
    S85 - VIN:P05130 - 3/2/13 jerry33's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Texas
    Posts
    6,688
    Quote Originally Posted by Edgewood Dome View Post
    jerry33 - nothing is obvious at this point and no I had not tried that, so thanks. Bad thing is, it didn't fix it. I also tried a different USB drive, no joy.
    My FLAC plays fine (At least, it does now that I've figured out that text with umlauts aren't read. Interestingly the umlauts show up on the display even though they are removed from the file names) but I'm on 5.6, not 5.8. 5.8 appears to be a very buggy release.
    1. Do not copy anything that I post outside of the TMC forum without permission.
    2. Any advice or opinions posted here are to be taken as my personal opinions only. There is no implied warranty, fitness for purpose, or official statements from any company I may have been or am affiliated with.
    3. Even the best recommendations are wrong when used inappropriately.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    85
    My FLAC files play correctly on 5.8. Do all your FLAC files skip? I've had EAC make bad copies with skipping.

    I also had a strange error with FLAC years ago that caused skipping. It gave a weird error message I can't remember right now, but ended up being a stick of RAM that was on the verge of going bad. I guess FLAC encoding was memory intensive and made the issue show itself, because the computer was working fine otherwise.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    North Shore Oahu, HI
    Posts
    668
    Data point: My FLAC also plays fine on 5.8.
    60kWh Silver ~ VIN 82xx ~ "Spaceship"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Bug: FLAC metadata not showing up in Folder view
    By Andrew in forum Model S: User Interface
    Replies: 8
    Last Post: 04-15-2014, 04:42 PM
  2. Playing FLAC files?
    By ACDriveMotor in forum Model S: User Interface
    Replies: 14
    Last Post: 11-19-2013, 12:40 PM
  3. Ripping cd's using FLAC on an imac
    By Merrill in forum Model S: User Interface
    Replies: 6
    Last Post: 08-25-2013, 08:26 PM
  4. Music
    By dpeilow in forum Off Topic
    Replies: 6
    Last Post: 03-02-2010, 08:58 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •